Glædelig tidlig indsats mod vold i familien
- Sidsel Jensdatter Lyster
- 8. maj 2024
- 2 min læsning
Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) sætter fokus på arbejdet med vold i nære relationer hos gravide, kommende og nye forældre i almen lægepraksis, svangreomsorgen og sundhedsplejen.
Det faglige grundlag følges af en pulje på 16 mio. kr. i 2024 til implementering af indsatser samt et uddannelsesforløb til udvalgt sundhedspersonale. Puljen kan søges af de regionale familieambulatorier i samarbejde med en eller flere kommuner, fx den kommunale sundhedspleje, samt civilsamfundsorganisationer. Målet er, at færre skal leve med vold i familien.
I kølvandet på det faglige grundlag udgiver Sundhedsstyrelsen og SIRI også håndbøger, der er praktiske redskaber, som sundhedsprofessionelle kan bruge i deres arbejde. Derudover opstarter Sundhedsstyrelsen den 14. maj 2024 et uddannelsesforløb, som har til formål at ruste personalet til at bruge tilgangene fra det faglige grundlag i praksis.
I kan læse mere om Det faglige grundlag her:
Raadvild har haft kontakt med klienter, som har fortalt grusomme historier om, hvordan volden er startet under kvindens graviditet:
Både historier fra mænd, som oplevede at kvinden blev tidligt gravid og flyttede ind, hvorefter hun viste sig at have en svær personlighedsforstyrrelse og forvandlede deres fredelige liv til et levende mareridt. Og at de ikke turde forlade forholdet af frygt for at miste barnet.
Og tilsvarende for kvinder, hvis partners reaktion på graviditeten forvandlede den familiære lykke til et rædselsregime; indespærring, kvælertag, skældsord, manglende mad og toiletbesøg under bækkenløsning, at blive kastet ned af en trappe, tvunget til abort, blive opfordret til selvmord, uden at turde sige noget til sundhedspersonalet, fordi manden tog med og udviste omsorg under scanninger og samtaler med fødselslæge og jordemoder.
Ingen af forældrene, Raadvild har talt med, vidste at partneren var voldelig før graviditeten. Mange havde kendt deres partner igennem flere år, og havde aldrig forestillet sig, at deres partner kunne være voldsudøver.
Samtidig tager krisecentre ikke imod voldsramte kvinder, som er plejekrævende. Dvs. at kvinder med bækkenløsning, rygproblemer, kvinder som må holde sengen pga. blødninger, vejrtrækningsbesvær eller andre komplikationer, ikke har noget sted at flygte hen. Det kan føre til voldsom angst og afmagt hos kvinden.
I familieretlige sager spiller graviditetsperioden ingen rolle. Når barnet er født, tvinges forældrene til at samarbejde, uanset forudgående vold. I forhold til at fremskaffe de beviser, som kan beskytte børnene, hvis en voldsramt forælder vælger at forlade relationen til den voldelige forælder, kan dette tiltag blive en milepæl.
Del gerne denne information med din praktiserende læge, fødselslæge, jordemoder, sundhedsplejerske, socialrådgiver eller andre relevante fagpersoner i dit netværk.
Comments